Aile ve çocuk iletişimi insanlar arasında düşünce, duygu paylaşımı haberleşme akla gelebilecek birçok yolla iki ya da daha fazla kişiler arasında olan aktarımdır. Bu aktarım her yaş grubu için gerekli bir durumdur. İletişim her türlü yolla gerçekleşebilir lakin önemli olan doğru iletişim kurabilmektir özellikle ebeveynlerin çocuklarıyla olan doğru iletişimi çocukların ilerideki bakış açısını, geleceğe ya da karşındaki insana olan tutumunu etkileyecektir. Bugün ebeveynlerin çocuklarıyla nasıl doğru iletişim kurabileceği hakkında konuşacağız
Aile ve Çocuk İletişimi
Doğru iletişim kişiler arasında aktarılmak istenen bilgiyi düzgünce karşı tarafa anlayabileceği şekilde aktarabilmektir. Çocukların bizi anlayacağı dilden konuşmamız gereklidir. Ne olursa olsun karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmamamız gerekmektedir.
İletişim sadece sözlerle gerçekleşmez. Konuşurken ne kadar kelimeler önemliyse beden dili, ses tonu da o kadar önemlidir. Bir çocuğa göz teması kurmadan seni seviyorum derseniz çok etkili olmayacaktır lakin onunla göz teması kurup koluna dokunarak seni seviyorum derseniz duygunuzu daha etkili bir şekilde aktarmış olursunuz.
Bu yazımıza ek olarak Ergenlik Dönemi ve Anne-Baba Tutumları yazımızı okuyabilirsiniz
Aile ve Çocuk İletişimi doğru kullanmada unutmamamız gereken önemli maddeler;
*İletişim kurmak: En önemli ama en çok unutulan durum. Çocuklarıyla iletişim kurmayı unutan ebeveynler…
*Çocukla göz teması kurmak: Göz kontağı kurmak her iletişimde çok önemlidir. Ebeveynlerin çocukları ile göz kontağı kurması daha çok önemlidir çünkü göz kontağı kurarken çocuğunuzu önemsediğinizi hissetmesine sebep olursunuz. Duygu alışverişi daha kuvvetli gerçekleşir.
*Tehdit etmemek: Oyuncaklarını arkadaşınla paylaşmazsan arkadaşın gidecek demek yerine pozitif konuşmak gerekir. Örneğin “Oyuncaklarını arkadaşınla paylaşırsan arkadaşların da seninle oyuncaklarını paylaşır ve ikinizde daha çok oyuncakla oynamış olursunuz.” demek daha doğrudur.
*Çocuğun idrak seviyesinin sınırlı olduğunu unutmamak: Her ne kadar çocuğumuzla bir yetişkin gibi konuşmamız gerekli olsa da karşımızdakinin çocuk olduğunu unutmamalıyız.
*Açık ve net anlatmak: İsteğimizi açık ve net söylemeliyiz aksi takdirde çocuk anlatılmak isteneni doğruca anlamayabilir.
*Seviyesine uygun kelimeler kullanmak: Çocuğun anlayacağı dilden konuşulursa dikkati dağılmamış olur ve sizi daha rahat anlar.
*Çocuğun kendisini ifade etmesine izin vermek: Ebeveynler konuştuktan sonra çocuğa fikrini sormaları gerekir. Sen ne düşünüyorsun? Fikrin nedir? gibi sorular çocuğunda kendisinin önemsendiğini hissetmesi açısından çok önemlidir.
*Ses tonunu doğru kullanmak: Çocuğa bağırarak bir şeyler anlatılmaya çalışıldığında korku ön plana çıkar. Sevgi ile olması gereken iletişim korku ile gerçekleşir böylece çocuk ilerleyen zamanlarda ailesine karşı içine kapanık olabilir.
*Ebeveynlerin kendi aralarında tutarlı olması gerekir: Anne çocuğa bir konu hakkında konuştuktan sonra baba gelip aynı konuda başka şekilde konuşursa çocuğun kafası karışabilir. Çocukla konuşulmadan önce anne babanın kendi aralarında net bir fikri olması gerekir.
*Önemsendiğini hissetmek: Çocukla iletişim halindeyken onu önemsediğinizi ara ara söylemeniz gerekmektedir. Bir çocuğun en ihtiyaç duyduğu konulardan bir önemsenmektir. Önemsendiğini hisseden çocuk kendini değerli hissedecektir böylece özgüveni de gelişecektir.
*Anlaşılma hissi: Her insan gibi çocuklarda anlaşıldığını hissetmek ister bu yüzden çocuk ebeveynlere derdini anlatırken ebeveyniler çocuğun sözünü kesmeden evet seni anlıyorum gibi sözler söylemelidirler. Beden dili olarak başı aşağı yukarı hareket ettirebilirler. Bu hareket onları dinlediğinizi ve anladığınızı hissettirecektir böylece çocuk kendini daha rahat ifade edebilecektir.