İçindekiler
Ergen psikolojisi ergenlik döneminde bireyler, etrafında gelişen olayları kavramaya çalıştığı, kişisel gelişim, bedensel ve sosyal olarak tam değişim içine girdiği dönemdir. Fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak gelişimler ergenlik dönemlerinde meydana gelirken bu gelişmelerle birlikte ergen kimliğini de kazanmış olur. Ergenlik psikolojisinde, bireyler kişiliklerini oluşturmaya başladığı, hayata bakış açılarını şekillendirdiği ve bedensel – ruhsal anlamda hızlı bir gelişim dönemi olarak kabul edilmektedir. Ergenlik dönemlerinde ergen çocukların psikolojisi sürekli olarak değişim içinde olur. Bu değişimler ebeveynlerde endişe uyandırırken, çocuklarda bu durum genellikle beklentilerin ve ilginin şekillendiği bir dönem olarak kabul edilir.
Ergen Psikolojisi Nedir?
Ergenlik psikolojisi, 15 ile 25 yaş arasında yaşanan çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş dönemini tanımlamaktadır. Bu geçiş döneminde bireyler fizyolojik, psikolojik ve sosyal olarak farklı değişimler içine girerken meydana gelen bu değişimlere ergen psikolojisi denir.
Bireyin hayatında gerçekleşen farklı değişimler, hormonlarda tahribata neden olur. Bu tahribatlar sonucunda ruh hallerinde farklı değişimlere yol açar. Değişimler nedeniyle ergenlik dönemlerinde genellikle 10 ergenden 1 tanesinde ergenlik depresyonu meydana gelmektedir. Ergenlik depresyonuyla birlikte farklı sorunlar görülse de bu sorunların tedavisi mümkündür. Bireyin duygu halindeki mutsuzluğu on beş günden fazla sürerse bu bireyin ergenlik depresyonuna girdiğinin belirtileri olarak kabul edilir. Belirtiler kendini gösterdiği andan itibaren uzmanlardan yardım almak faydalı olacaktır.
Ergenlik Psikolojisi Belirtileri Nelerdir?
Ergenlik depresyonu olan her çocukta davranış ve düşüncelerinde ebeveynlerin fark edebileceği değişiklikler meydana gelebilir. Özellikle motivasyon kayıplarıyla birlikte okuldan eve geldikten sonra odasına çekilerek saatlerce odada kalması ergenlik psikolojisi belirtileri arasında yer almaktadır. Ergen depresyonu olan bireyler yemek alışkanlıklarında farklıklar meydana getirebilirken bunlara ek olarak aşırı uyuma ve hırsızlık gibi fark edilmek için yaptığı davranışları sergileyebilirler.
Ergenlik psikolojisi belirtileri:
- Karar vermede zorluk çekme
- İsyankâr hareketler sergileme
- Hafıza kayıpları
- Ölüm konusunda sürekli konuşmalar yapma
- Konsantrasyon bozuklukları
- Suçluluk psikolojisinde hareket etme
- Umutsuzluk hissi, üzüntülü ya da endişe içinde olma
- Hızlı bir şekilde meydana gelen kilo kayıpları ya da kilo alma durumları
- Yorgunluk hissi
- Baş ağrısı
- Karın bölgesinde meydana gelen ağrılar
- Gündüz uyurken gece sürekli uyanık olma
- Arkadaş ortamlarından uzak durma – çekinme
- Derslerin ani şekilde kötüye gitmesi
- Cinsel aktiviteler içinde bulunma
- Uyuşturucu ya da alkol kullanımı
- Sorumsuz şekilde hareket etme
Ergenlik Dönemindeki Problemler Nelerdir?
Ergenlik döneminde meydana gelen en büyük problem, çocukların kendini bağımsız hissetme arzularıdır. Cinsel olarak kendini fark eden her çocuk, bireysel ve toplumsal olarak uyum problemleri yaşamaktadır. Çocukların yaşadığı problemler sürekli ve şiddetli şekilde meydana geliyorsa, ilerleyen dönemlerde ergenlik döneminin olumlu sonuçlanmasını engelleyecektir. Ergenlik dönemlerinde çocuklar, yeni fark etmeye başladığı değişimlere uyum sağlama konusunda, yeni ilgi alanlarını fark ettiğinde ve ailesinin tutumu karşısında farklı duruş sergileyebilir. Karşılaştığı bu davranışlara karşılık kendi içinde cevaplar arayarak kendi bağımsızlık kimliğini ortaya çıkarmaya çalışır. Özellikle ergenlik dönemlerinde meydana gelen en büyük sorun, çocukların bağımsızlık ihtiyacıdır. Kendi istekleri doğrultuda karar verme isteği nedeniyle ebeveynlerin söyledikleri ya da göstermiş oldukları davranışlara karşı zıt bir tutum sergileyebilirler.
Ergenlik Psikolojisinde Aile Nasıl Davranmalı?
Ergenlik dönemlerinde çocuk psikolojisi kadar ailelerin sergilemiş olduğu davranışlar da son derece önemlidir. Ergen çocuklara karşı ebeveynler daha bilinçli ve daha anlayışlı tavırlar sergilemelidir. Bireyler bu dönemlerde kimliklerini kazanma ve bağımsızlık mücadelesi verdiği için aileler çocukları desteklemelidir. Ergen çocukların kişiliklerine yönelik davranışlar sergilenirken her zaman tutarlı ve demokratik bir yaklaşım izlenmelidir. Ergenlik döneminde olan çocukların sergilemiş olduğu davranışlar rahatsız edecek seviyede ilerlemişse ebeveynler bu davranışların yanlış olduğunu tatlı dil kullanarak ifade etmelidir. Sert nutuklar atmak yerine daha ılımlı yaklaşarak öğütler vermek ergen psikolojisi için her zaman daha faydalı olacaktır.
Ergenlik Dönemi Anne – Baba Tutamları ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
15 yaş psikolojisi nedir?
Ergenlik dönemindeki çocuklar her zaman bağımsız olma arzusu içinde olur. Bu dönemlerde aile bireyleriyle vakit geçirme süreleri azalırken, arkadaşlarıyla geçirilen zamanlar artmaktadır. 15 yaş psikolojisi içinde olan ergen çocuklar aile bireylerinin dışında kendilerini ispatlama çabası içine girme isteği nedeniyle bağımsız olma arzularını sergiledikleri dönemlerdir.
Ergenlik psikolojisi ne zaman biter?
Genelde fiziksel gelişimler 18 yaşına gelene kadar tamamlanmaktadır. Ancak sosyal ve ruhsal gelişimler 25 yaşına kadar devam eder. Ergenlik psikolojisinin sona ermesini ergenliğe giriş yaşı ve ergenlik dönemlerinde yaşadığı olaylar yol gösterici olmaktadır. Bu nedenle kesin bir zaman olmayan aksine ergenlik döneminde gerçekleşen olaylar ergenlik psikolojisinin ne zaman biteceğini belirler.
Ergenler neden mutsuz olur?
Ergenlik döneminde kendilerini keşfetmeye çalışan çocuklar kendilerini keşfederken gelecek kaygısı nedeniyle de bazı sorunlarla yüzleşmek zorunda kalırlar. Özellikle sorumluluk alma durumları ve becerilerini geliştirme konusunda karşılaştıkları her durum, ergenlerin mutsuz olmalarına neden olmaktadır.
Ergenler nasıl düşünür?
Ergenlik döneminde olan her çocuğun duyguları oldukça coşkulu ve heyecanlıdır. Ses tonları, mimikleri ve ani duygu değişimleri nedeniyle hızlı duygusal geçişler yaşarlar. Özellikle hayal kurma konusunda kendilerine sınır koymazken, bazı durumlarda heyecan yaratacak hayallerin peşinde koşarlar.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.