İçindekiler
Stres, aslında birçok sağlık probleminin temelinde yatan en önemli faktörlerden biridir. Evde, işte, okulda veya gündelik hayatın pek çok aşamasında stres yaşamak mümkündür.
Günlük Hayatta Stresi Önlemenin Yolları
Herhangi bir faaliyet yaparken belli ölçüde stres yaşamak faydalı sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir. Ancak, aşırı stres zihinsel ve fiziksel sağlığınız açısından olumsuz sonuçlara yol açar. Bu nedenle stres seviyenizi mümkün olduğu kadar yönetmeniz gerekir. İşte, günlük hayatta stresi önlemenin 10 yolu:
1. Stres Probleminizin Farkına Varın
Stresle mücadele etmek için,ilk olarak stres yaşadığınızı kabul etmeli ve sorunun farkına varmalısınız. Böylece, stres nedenlerini fark etmeniz daha kolay olur. Stres nedenlerini fark ettiğiniz zaman ise çözüme yönelik adımlar atabilirsiniz.
2. Stres Faktörlerini Ortadan Kaldırın
Stres, harekete geçmeniz ve sorunlarla mücadele etme yeteneğinizi geliştirmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Bu yüzden, stresi önlemek için bazı adımlar atmanız gerekir. Öncelikle, mümkünse strese neden olan faktörleri ortadan kaldırın ya da bu faktörlerden uzaklaşın. Örneğin strese yol açan bazı kolay işleri ertelemeden yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca, stresli bir ortamda bulunuyorsanız, bu ortamdan geçici veya kalıcı olarak uzaklaşabilirsiniz.
3. Kendinize Sessiz Bir Zaman Ayırın
Stresi azaltmak için, en faydalı yöntemlerden biri de kendinize sessiz bir zaman ayırmaktır. Kendinizi günün koşuşturmacasına kaptırırsanız, bir süre sonra tükenmiş hissedebilirsiniz. Bu yüzden gün içerisinde belirli bir süre sessiz kalmaya ve dinlenmeye mutlaka zaman ayırmalısınız.
Kendinize zaman ayırmak için belirli bir mekanda bulunmanıza gerek yoktur. Evinizde, işyerinizde veya herhangi bir yerde günde yaklaşık 10 dakikayı kendinize ayırmaya çalışmalısınız. Çünkü, vücudunuzu yöneten organ beyindir. Beyninizi zaman zaman dinlendirmek ve bu esnada basit gevşeme tekniklerini uygulamak stres seviyenizi önemli ölçüde azaltır. Böylece, günün geri kalanını daha sakin ve huzurlu geçirebilirsiniz.
4. Olumlu Düşünmenin Gücüne İnanın
Davranışlarınız düşüncelerinize göre şekillenir. Dolayısıyla olumlu düşünmek olaylara karşı bakış açınızı değiştirir ve davranışlarınızı doğrudan etkiler. Herhangi bir olayın olumlu yönlerinin farkına vardığınızda ise stresi yenmeniz daha kolay olur.
Herhangi bir şeye tam olarak inanmasanız da öyleymiş gibi yapabilirsiniz. Beyniniz bir süre sonra o düşüncenizin gerçek olduğunu zanneder. Böylece, daha pozitif düşünen ve olaylara karşı daha sakin yaklaşan bir insan haline gelirsiniz. Bu esnada zihninize gelen negatif düşünceleri ise mümkün olduğunca bastırmaya çalışmalısınız. Nihayetinde, stres seviyenizin azaldığını gözlemleyebilirsiniz.
5. Mükemmeliyetçi Olmaya Çalışmayın
Herhangi bir işte elinizden gelenin en iyisini yapmak mutlu olmanızı destekleyen önemli bir unsurdur. Fakat, her şeyi mükemmel yapmak zorunda olmadığınızı bilmeniz gerekir. Aşırı mükemmeliyetçi davranmak, genellikle stres seviyenizin artmasına yol açar.
Diğer yandan, başkaları yaptığınız iş hakkında mutlaka eleştirecek bir nokta bulur. Bu yüzden, yaptığınız her işte dengeyi korumalı ve mükemmeliyetçi davranarak kendinizi olası bir stresten kaçınmalısınız.
6. Hayır Demeyi Öğrenin
Herkesi memnun etmeye çalışmak önemli stres nedenlerinden biridir. Bu yüzden, gerektiğinde hayır demeyi öğrenmelisiniz. Böylece, başkalarına verdiğiniz sözleri yerine getirmek için stres yaşamanıza gerek kalmaz.
Ayrıca, doğru zamanda hayır deme alışkanlığı edindiğinizde kendinize ait daha fazla boş zamanınız olur. Böylece, yoğun bir programınız olmayacağı için daha az stres yaşarsınız.
7. Sağlıklı Beslenmeye Özen Gösterin
Sağlıklı bir vücut, zorlukların üstesinden daha kolay gelir. Bu yüzden zihin sağlığınızı korumak için beden sağlığınıza da dikkat etmeniz gerekir.
Güne sağlıklı bir kahvaltı yaparak başlamak doğru bir adımdır. Ayrıca, gün içerisinde enerjinizi koruma amacıyla sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz. Ancak, stres nedeniyle öğünlerde aşırı yemekten de kesinlikle kaçınmalısınız.
8. Düzenli Egzersiz Yapın
Stresle başa çıkmak için etkili yollardan biri de düzenli olarak egzersiz yapmaktır. Egzersiz yapmak beden sağlığınızın yanı sıra zihin ve ruh sağlığınız için de faydalıdır. Ayrıca, egzersiz endorfin hormonu salgılamanızı sağlar. Mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin salgılaması kendinizi daha mutlu ve daha sakin hissetmenize yardımcı olur.
9. Yeteri Kadar Uyuyun
Strese neden olan faktörler arasında uyku önemli bir yer tutar. Uykusuz ve yorgunsanız gün içerisinde daha sinirli ve stresli olma ihtimaliniz yüksektir. Bu nedenle her gün yaklaşık 7-8 saat uyumaya özen göstermelisiniz. Kaliteli bir uyku uyuduğunda gün içerisinde karşınıza çıkan stres faktörleri ile daha kolay mücadele edebilirsiniz.
10. Destek Almaktan Çekinmeyin
Uzun süreli stres yaşıyorsanız ailenizden ve arkadaşlarınızdan bu konuda yardım alabilirsiniz. Stresli ortamlardan uzaklaşarak yeni hobiler edinmeyi, sosyal faaliyetlere ve yeni arkadaş gruplarına katılmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, gerektiğinde profesyonel destek almaktan da çekinmemelisiniz.