İçindekiler
Pek çok öğrenci, verimli ders çalışma teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için başarıya ulaşmakta zorlanır. Halbuki etkili ders çalışma teknikleri sayesinde, az bir çabayla çok daha güzel sonuçlar elde etmek mümkündür.
Hayatımızın neredeyse her anı yeni bir şeyler öğrenmekle geçer. Beşikten mezara kadar devam eden ilim öğrenme süreci, öğrencilik yıllarında daha çok bilgiye ve ezbere dayalıdır. Öğrencilik bittikten ve tam anlamıyla hayata başladıktan sonra ise edindiğimiz bilgiler ağırlıklı olarak tecrübe süzgecinden geçen bilgilerdir.
Öğrencilik yıllarında göstereceğimiz başarı, çoğu zaman hayatımızın bütününe etki eder. Bu nedenle verimli ders çalışma teknikleri büyük bir önem taşır. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz;
İşin tekniğini bilen birisinin, bir kaya parçasını kaldıraç yardımı ile az bir çaba ile yerinden kaldırması mümkünken, teknik bilgiden mahrum birisinin aynı kaya parçasını büyük çabalarla yerinden oynatamaması olağandır. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi, etkili ders çalışma teknikleri konusunda donanımlı bir öğrencinin daha az gayretle daha büyük başarılara ulaşması mümkün olacaktır. Elbette başarının en önemli sırrı çalışmaktır lakin bilinçsiz bir çalışma ile sonuca ulaşmak çok daha zordur.
Peki etkili ders çalışma teknikleri nelerdir? Nasıl çalışmak gerekir?
Verimli Ders Çalışma Teknikleri
Not Tutun
Çinliler, “10 kere okumaktansa 1 kere yazmak daha iyidir” derler. İşte tam da bu sebeple not tutmak başarıya ulaşmanın kilit noktalarından biridir. Okuduğumuz bilgilerdense yazdığımız bilgiler çok daha kolay öğrenilir ve kalıcı olur. Bu nedenle bütün öğrencilere birinci tavsiyem gün içinde işlenen derslerle ilgili kısa notlar tutmaları ve sınavlardan önce kopya kağıtları hazırlamalarıdır. Evet! Yanlış duymadınız; kopya kağıdı hazırlamak en iyi öğrenme yöntemlerinden biridir. Kopya hazırlayan öğrencilerin ciddi bir bölümünün hazırladıkları kopya kağıtlarına bakma ihtiyacı duymadığını biliyor muydunuz? Çünkü yazdıkları bilgiler akıllarında kalır ve kopya çekmeye ihtiyaç duymazlar. Tek sorun şu ki hazırladığınız kopya kağıtlarını evde bırakın, okula götürmeyin…
Uygulamaya Dökün
Fizik, biyoloji, kimya gibi sayısal derslerde öğrendiğiniz bilgileri deneylerle pekiştirebilirsiniz. Bazı kanunları hayatın içinde görmeniz mümkündür. Yeterince dikkatli gözlem yaparsanız, hayatın her alanında okulda öğrendiğimiz bilgileri görebilirseniz. Bir otomobilin çalışma prensibi, bir uçağın havalanması, bir geminin suyun üstünde kolaylıkla yol alması, bindiğimiz bir asansör, çiçeklerin açması, sarmaşıkların bir binayı sarmalaması, yağmur damlalarının birbirine hiç temas etmeden yere düşmesi, marketten yaptığımız alış-veriş gibi pek çok olayla gün içinde karşılaşır veya bizzat yaşarız. Esasında bunların hepsi okulda öğrenilen derslerle ilişkilidir. Yeter ki dikkatlice gözlemleyelim.
Tabi bol bol soru çözerek, gün içinde işlenen konuların tekrarını yaparak bilgiyi pekiştirmek gerekir. Günlük düzenli ders çalışma alışkanlığı edinen bir öğrencinin sınavlardan önce çok büyük çabalar göstermesine gerek kalmaz. Nasıl ki bir futbol takımı maçtan günler önce düzenli antrenmanlar yaparak zinde kalır, bütün bir antrenman programını maçtan önceki son güne sığdırmaz, öğrenciler de ders çalışma işini zamana yaymalı, sınav öncesi teknik birkaç egzersiz ile sınava girmelidir. Verimli ders çalışma teknikleri ile okulda öğrendiğiniz teorik bilgileri pekiştirin.
Çalışma Ortamınız Uygun Olsun
Öğrenciler mümkünse kendine ait bir odada, değilse de bir çalışma köşesinde ve masada çalışmalıdır. Odanın sıcaklığı, dikkat dağıtacak şeylerden arındırılmış olması önemlidir. Aşırı soğuk odada konsantre olmak zordur. Aşırı sıcak odada ise mayışmamak elde değildir. Sade ve düzenli bir odada ders çalışmak gerekir. Ders çalışılan odada gerekmedikçe bilgisayar bulundurulmamalı, cep telefonu ise odaya hiç alınmamalıdır. Telefondan gelecek bir bildirim sesi, dikkati dağıtacak, zaman kaybına neden olacaktır. Verimli ders çalışmaya engel olacak şeylerden oda arındırılmalıdır.
Hedefler Koyun
Bütün bir ekmeği ağza atmak mümkün değilken, lokmalar halinde yemek oldukça kolaydır. Kendinize küçük hedefler koyun. Bu hedefler, günlük konu bitirme veya soru çözme hedefi olabilir. Yürümek için 10 km’lik bir yola çıkmak ilk bakışta çok zor görünebilir. Birer, ikişer kilometrelik hedeflerle toplamda 10 km yolu bitirmenin çok daha kolay olduğunu görebiliriz. Verimli ders çalışma teknikleri de tıpkı böyledir.
Verimli Ders Çalışma İçin Uykunuza ve Beslenmenize Dikkat Edin
Her şeyin başı elbette sağlıktır. Minimum 8 saatlik uyku ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak, herkes için önemli olduğu gibi öğrenciler için de büyük bir önem taşımaktadır. Uyku öncesi mavi ışık yayan cihazlardan uzak durmak gerekir. En geç akşam 23.00’te uykuda olmak, gece salgılanan ve gün içinde öğrenilen bilgilerin yedeklenmesine yardımcı olan melatonin hormonu için önemlidir.
Yukarıda sıralamış olduğumuz yöntemlerle başarıya ulaşmak hiç de zor değildir. Verimli ders çalışma tekniklerini uygulamakla, sabırlı ve disiplinli çalışmakla belirlenen hedeflere ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.