Bugün içeriğimizde psikolog nedir, bir psikologla mı görüşmeliyim yoksa psikiyatra mı gitmeliyim, psikolog ve psikiyatr arasındaki farklar nelerdir gibi sorularınızı cevaplamayı hedefliyoruz. Eğer kafanızda bu ve bunun gibi sorularınız için bu yazımızı kaleme aldık.
Psikolog nedir?
Psikolog üniversitelerin Fen Edebiyat Fakültelerinin Psikoloji bölümlerini başarıyla tamamlayan kişilere denilmektedir. Birçok üniversitenin diplomalarında ”psikoloji mezunu” ibaresi bulunsa da Türkiye’de 4 yıllık psikoloji lisansını tamamlayıp mezun olan kişiler psikolog diye adlandırılmaktadır. Türkçede Ruh bilimci anlamına gelen psikolog kelimesi ilk defa Wilhelm Wundt tarafından kullanılmıştır. Psikoloji veya ruh bilimi, davranışı ve zihni inceleyen bir bilim dalıdır.
Psikiyatrist nedir?
Psikolog nedir sorusu gibi en çok karşılaşılan soru psikiyatr nedir ve kimdir sorusu. Kişide görülen ve bazı sorunlara neden olan ruh ve sinir hastalıklarına tanı ve tedavi uygulayan uzman doktora psikiyatrist denmektedir. Psikiyatrist ise Psikiyatri bir tıp dalıdır. Öncelikli olarak alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, diye adlandırılan durumlar yer almaktadır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir. Psikiyatri bu rahatsızlıkların tanımlanması ve tedavileriyle uğraşır.
Psikolog ile Psikiyatrist arasındaki farklar nelerdir?
Sağlık alanında çalışan ve aslında oldukça farklı olan iki meslek çalışanları olan psikologlar ve psikiyatristler çalışmalar alanları benzerlik gösterebildikleri için insanlar tarafından sıklıkla karıştırılabiliyor. Aslında psikologlar ve psikiyatrlar arasında oldukça net farklılıklar vardır.
Psikiyatristler, tıp fakültesinden mezun olan sonrasında uzmanlıklarını psikiyatri üzerinde yapan uzman doktorlardır. Psikologlar ise lisans eğitimlerini üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olan ve sonrasında alanda uzmanlaşmak için yüksek lisans yapan psikoloji mezunlarıdır.
Psikiyatristler, hekim oldukları için ilaç yazma ve ilaçla tedavi yönteminden yararlanabilirler. Psikologlar ise tıp hekimi olmadıkları için ilaç yazamazlar, tavsiye edemezler ve ilaçla tedavi uygulayamazlar.
Hangisini tercih etmeliyim?
Bir psikolojik sorununuz olduğunu düşünüyorsanız ve psikiyatr ve psikolog arasında kararsız kalmak zorluk yaşatabilir. Eğer ruh sağlığınız ile ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız psikolog ile görüşebilir. Eğer nörolojik bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsanız bir psikiyatrla görüşmenizde fayda var. Eğer hala emin olamıyorsanız ve kararsızlığınız devam ediyorsa sorun değil. Alanında yetkin olan çoğu psikiyatr ve psikolog birbirleriyle çalıştığından sizi yönlendireceklerdir. Bu noktada yapmanız gereken en doğru ve ilk şey alanında uzman ve yetkin bir psikolog veya psikiyatrla görüşmek olacaktır. Özetle kiminle görüşmeniz gerektiğini danışarak öğrenebilirsiniz.
Psikolog seçiminde nelere dikkat etmeliyim?
Öncelikle en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken şey diplomadır. Başvurduğunuz uzmanın kesinlikle diplomasını sorun. Eğer daha önce tanı aldıysanız veya spesifik bir konuda danışmak istiyorsanız aldığı eğitimlerini daha önce bu konuda çalışmış olup olmadığını ve deneyimlerini sormanız sizin için çok faydalı olacaktır. Maalesef ruh sağlığı çok fazla istismar edilebilmektedir. Bu sorduğunuz sorular ayıp veya hoş olmayan davranışlar değildir. Gayet doğal ve sorulması gereken sorulardır ve gerçek bir uzman bu soruları olağan karşılayacaktır.
Hangisine gitmeliyim?
Psikolojik bir yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bu gibi durumlarda psikolog veya psikiyatrist arasında seçim yapmak oldukça zor olabiliyor. Eğer ruh sağlığınızla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız psikologdan, sinirsel bir hastalığınız olduğunu düşünüyorsanız psikiyatrist ile görüşmeniz doğru olacaktır. Bu ayrıma rağmen karar vermekte zorlanıyorsanız sorun değil; pek çok klinikte psikologlar ve psikiyatrlar birlikte çalışmaktadır. Yani bir psikolog ile görüştüğünüzde psikolog, ilaç tedavisine ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyorsa sizi psikiyatriste yönlendirebilir. Bu durum tam ters şekilde de olabilir. Psikoterapi yöntemiyle çözülebilecek bir sorununuz olduğunu düşünen bir psikiyatrist sizi psikoloğa yönlendirebilir. Aslında ilk adımı atmanız sizin için en doğru karar olacaktır.
Umarım yazımızda psikolog nedir gibi sorularınıza cevap bulabilmişsinizdir. Eğer diğer yazılarımıza göz atmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dileriz.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler ve içerikler psikoloğun herhangi bir uzmanın yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir ve yerine geçmez. Web sitemizde bulunan tüm içerikler sadece web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgi ve içerikler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini kesinlikle almaz.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı, müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma bir kişiyi öne çıkarma kastı kesinlikle bulunmamaktadır. Site içeriğinden yola çıkarak yapacağınız davranışlar ve alacağınız tüm kararlar kendi sorumluluğunuzdadır ve sorumluluk kabul edilmemektedir.