Şanlıurfa çift terapisi, romantik ilişkilerdeki partnerlerin yaşadığı sorunları çözmek, iletişimi geliştirmek ve ilişkiyi güçlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bir psikoterapi türüdür. Bu terapi türü, evli çiftler, uzun süreli ilişkilerdeki partnerler veya yeni bir ilişki içindeki kişiler için uygulanabilir.
Çiftler arasındaki anlaşmazlıklar, sevgi eksiklikleri, yüksek kaygı durumu veya benzeri problemler çift terapisi içine girmektedir. Çift terapisinin başarılı şekilde uygulanması sonucunda ise çiftler aralarında sorunlarını çözerek mutlu birlikteliğe sahip olabilir.
Şanlıurfa Çift Terapisi Niçin Vardır?
Şanlıurfa çift terapisi kavramı; temel olarak çiftlerin arasındaki sorunların, krizlerin, çıkmazların uzman tarafından çözümlenmesini amaçlar. Erich Fromm, Sevme Sanatı isimli kitabında aşkın sürekli bir eylem olduğunu ve pasif yapıda olmadığını ifade etmektedir.
Ancak çoğu çift bir araya geldikten sonra ilişkilerini adeta pasifise eder. Bu dönüşüm birbirlerine olan anlaşmazlıklarını arttırdığı gibi temel meselelerde bile çözüm bulamamalarına yol açmaktadır.
Çiftler arasında ortak anlayışın bozulması, aynı dilin konuşulmasını engellediği için ilişki krize girmiş olur. Tarafların göremedikleri veya anlayış getiremedikleri konular üzerine destek sağlamak için çift terapisi yararları ile öne çıkar.
Bir ilişkide karşı taraftan pek çok farklı beklenti içinde olabiliriz. Çift terapisi temelde sorunları nihai bir şekilde çözmez. Bunun yerine çiftlere farkındalık kazandırmayı amaçlar ve soruna konu olan meseleler üzerinde ortak bir uzlaşıyı hedefler.
Aralarında duygusal bağ olan bireylerin ilişkisine odaklanan bu yöntem ile uyumun tekrar sağlanması amaçlanır. Özellikle günümüzde değişen duygu ve düşünce sistemleri ile birlikte çiftler sıklıkla anlaşmazlığa düştüklerinden çift terapisi almak sadece kriz anlarında değil, öncesinde de birlikteliğin yenilenmesini sağlamak için etkili bir yöntemdir.
Şanlıurfa Çift Terapisi Neleri Amaçlar?
Şanlıurfa Çift terapisinin amacı çiftlerin uyumunu tekrar sağlamaktır. İlişkiyi krize sokan, tatsız hale getiren veya anlaşmazlık yaratan durumların uzman kontrolünde irdelenmesi, bunun sonucunda da çiftlerin bu durumun farkına varmasını hedeflemesidir. Çiftler birbirlerine karşı verdikleri değeri terapi kapsamında tekrar görebilir, güven sorunlarını giderebilir ve benzeri her konuda anlaşmazlıklarını çözebilir.
İşlevsel açıdan günümüzde çok önemli olan terapi sadece iki bireye dönük olarak da verilmeyebilir. Örneğin eşin kaybının söz konusu olduğu durumlar da yine bu terapi içerisine dahil edilir. Sevilen birisinin vefatı acı açısından zor bir durum olduğundan, terapi kapsamında bu durum ile baş etme yöntemleri de gösterilmektedir.
Çift terapisinin içeriği yaygın olarak evli çiftlere dönük olarak bilinse de sevgi ile bir araya gelmiş herkes için geçerlidir. Bu kapsamda sevgili olanlar da aralarındaki sorunları gidermek açısından çift terapisi başvurusu yapabilir.
Terapi içeriğinde güven, korkular, kıskançlık, öfke bozukluğu, iletişim sorunları, aldatma, ayrılık, kararsızlık, gebelik öncesi bunalımlar gibi ilişkilerde görülen her konuya dair terapi sağlanmaktadır. Bu sorunların yanında cinsel sorunlar da yine terapi kapsamında değerlendirilir. Özellikle çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk çoğu zaman sanıldığının aksine fiziksel değil psikolojiktir. Bu bakımdan çiftler arasındaki cinsel sorunlar da terapi kapsamında değerlendirilmektedir.
Çift İlişkisinin İşlevselliğini Bozan Bazı Psikososyal Etkenler:
-Ebeveynlerin sürekli bir çatışma içinde olması, ayrılmaları veya boşanmaları
-Sevilen birinin kaybı
-Daha önce reddedilme
-Ekonomik kaygılar ve kayıplar, mesleki başarısızlık
-Fiziksel veya psikolojik rahatsızlıklar
-Kötü davranılma veya ihmal durumu
-Fiziksel ya da Psikolojik Travma ile karşılaşma
Şanlıurfa Çift Terapisi Ne Kadar Etkili Olur?
Çift terapisinin etkisi en başta çiftlerin terapiye gerçekten güven duymaları ve aynı zamanda aralarındaki sorunları gerçekten çözmek isteyişleri ile doğrudan ilgilidir. İki tarafın da terapiye açık olması ve terapiyi günlük yaşama uygulamaları sorunların çözülmesi için önemli etki sunacaktır. Çiftin aralarında daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak için sağlanan terapi, bireylerin istekli olmaları halinde olumlu sonuçlar verecektir.
Birbirine yabancılaşmış iki insanın tekrar yabancılık duvarlarını yıkmaları ve birbirlerine güven duymaya başlamaları, aralarındaki sevgiyi de tekrar tahsis edecek ve yaşamlarının heyecanına kavuşmalarına olanak tanıyacaktır. Çift terapisi de bu konuda önemli bir destekçi olarak çiftlerin mutluluklarına katkıda bulunur.
Çift terapistine ne zaman gidilmeli?
Çift terapisine gitmeyi düşünmek için bazı durumlar ve işaretler vardır. İşte çiftlerin terapiye gitmeyi değerlendirmeleri gereken bazı durumlar:
İletişim Sorunları: Partnerler arasında sürekli yanlış anlaşılmalar, etkili bir şekilde konuşamama, ya da konuşmanın bir kavgaya dönüşmesi gibi sorunlar yaşandığında.
Çatışmaların Çözülmemesi: Sürekli olarak aynı konular üzerinde tartışmalar yaşanıyor, ancak bu sorunlar bir türlü çözülemiyorsa.
Duygusal Uzaklık: Partnerler arasında duygusal bir kopukluk hissedildiğinde, yani biri ya da her iki partner de duygusal olarak birbirine uzak hissediyorsa.
Güven Sorunları: Aldatma, gizlilik veya dürüstlükle ilgili sorunlar yaşandığında ve bu sorunlar güveni ciddi şekilde zedelediğinde.
Cinsel Sorunlar: Cinsel hayatta memnuniyetsizlik, arzu kaybı ya da cinsel yakınlığın azalması gibi durumlarda.
Hayat Değişiklikleri: Yeni bir bebek, taşınma, iş değişikliği gibi büyük hayat değişiklikleri çiftin ilişkisini etkiliyorsa.İlişkiye İlgi Kaybı: Partnerlerden biri ya da her ikisi de ilişkiye olan ilgisini kaybetmiş ve bu konuda ne yapacağını bilemiyorsa.
Sürekli Eleştiri ve Suçlamalar: Partnerler arasında sürekli eleştiriler, suçlamalar ve savunmacı tavırlar varsa.
Ayrılık ya da Boşanma Düşüncesi: Çiftlerden biri ya da her ikisi de ayrılmayı veya boşanmayı düşünüyorsa, ancak bu karar hakkında emin değilse.
İlişkiyi İyileştirme İsteği: Bazen çiftler arasında büyük sorunlar olmasa da, ilişkilerini güçlendirmek, iletişimlerini geliştirmek ve birbirleriyle daha derin bir bağ kurmak için de terapiye gidebilirler.
Çiftler, ilişki sorunlarını kendi başlarına çözmekte zorlandıklarında veya ilişkiyi kurtarmak için dışarıdan bir desteğe ihtiyaç duyduklarında çift terapisine başvurmayı düşünebilirler. Erken müdahale, sorunların derinleşmeden çözülmesine yardımcı olabilir.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.