İçindekiler
Bu yazımızda sizleri Online Terapi nedir? Faydaları, avantajları nelerdir? Sorularını yanıtlamaya çalışacağız. 1980li yıllardan bu yana teknoloji ve internet kullanımının tüm dünyada artması ve popülerleşmesiyle bazı hayat pratiklerinin de değişmesine ve dönüşmesine yol açtı. Birçok hizmete internet üzerinden ulaşılabilmesi hem sadece yaşadığımız bölgedeki imkanlarla sınırlı kalmamamızı hem de zaman kazanmamızı sağladı. 2020 yılının başlangıcından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 dolayısıyla da internet aracılığıyla kullanılabilen hizmetlere talep daha çok arttı. Peki bu düşüncelerle online terapi hizmetini nasıl değerlendirebiliriz? Neden online psikoterapi hizmetine ihtiyaç duyarız? Online psikoterapinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? ve yüz yüze psikoterapi gibi fayda sağlayabilir miyiz?
Online Terapi Nedir?
Online terapi, uzman ruh sağlığı hizmet ve desteğinin internet veya telefon üzerinden sunulduğu, danışanların daha ulaşabilir olmasını sağlayan yaklaşımdır. 1986 yılında Cornell Üniversitesi’nde kurulan “Dear Uncle Ezra” adlı forum online terapinin ilk örneği olduğu düşünülebilir. İnsanlar bu foruma yaşadıkları sorunlarını ve sıkıntıları yazabiliyor ve bu yazdıklarını anonim ruh sağlığı uzmanları tarafından cevaplandırıyordu. İnternet kullanımının artması ve yaygınlaşması ile birlikte sadece soru cevaplamayla kalınmayıp video görüşmeleriyle geleneksel terapi gibi uzun süre devam edebilen görüşmeler planlanmaya başlandı. Pandemi döneminin etkisiyle online terapinin daha çok kullanıldığını ve tercih edildiğini görmeye başladık.
Online terapiyi hangi durumlarda tercih edebilirim?
- Özellikle küresel Covid-19 salgınına bağlı olarak terapi sürecinde yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilir ve bu sürecin güvenli ve sağlıklı şekilde yürütülmesi sağlanabilir
- Yaşadığınız bölgeden uzakta, psikoterapi imkanlarının az veya hiç olmadığı yerlerde yaşayan insanlar için psikolojik sağlık hizmetlerine rahat ve kolay erişim imkanı sağlar. Bunun haricinde ulaşım zamanından kazanç sağlanır. Özellikle yoğun iş hayatı temposuna sahip olup, büyük şehirlerde hayatlarını sürdüren bireyler için yoldan ve zamandan tasarruf anlamına da gelebilir.
- Fiziksel nedenlerden veya bazı bedensel engeller nedeniyle evlerinden ayrılamayan bireyler için de psikolojik sağlık hizmeti sunulmasını sağlar.
- Bir kurumun bulunduğu binanın fiziksel şartlarına, erişim saatlerine ve aynı kurumda yapılan diğer psikoterapi seanslarıyla birlikte çalışma gibi durumlara uyma zorunluluğu, online terapide sorun olmayacaktır. Böylelikle online terapi, yüz yüze terapiye göre daha esnek bir çalışma ve planlama imkanı sunmaktadır.
Online Terapi Hangi Psikolojik Sorunlarda Etkili Olabilir?
Online terapi, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok Avrupa ülkesinde çok sayıda makaleye, tez çalışmalarına, kongre ve araştırmalara konu olmuştur. Tüm bu araştırmalar ve çalışmalar sonucunda online terapinin ağır psikotik bozukluklar dışındaki diğer psikolojik sorunlar için yüz yüze terapi kadar etkili olduğu ve bu biçimde sürdürülen seanslardan son derece faydalı ve etkili sonuçlar alındığı ortaya konmuştur.
Online terapi ile kısaca bireysel psikoterapi, çocuk ve ergen psikoterapisi, çift ve aile terapisi gibi alanlarında profesyonel destek alabilirsiniz.
Online Terapinin Avantajları Nelerdir?
- Online terapide uzmanın ofisine gitmek için ekstra zaman ayırmanıza gerek olmadığından online görüşmeler daha kolay ulaşılabilir ve pratiktir. Birey kendini rahatça ifade edebileceği ve güvende hissettiği herhangi bir alanda seansları gerçekleştirebilir.
- Bazı bölgelerde alanında yetkin psikoterapistlere ulaşmakta sorun yaşayabiliriz. Bundan dolayı psikoterapi hizmetini alabilmek için kent merkezlerine veya yakın şehirlere seyahat etmek zorunda olabilir ve düzenli bir şekilde seanslara devam etmekte zorlanabiliriz. Bu da psikoterapinin bize yeterince faydalı olmamasına neden olabilir Böyle bir durumda online terapi hem zaman hem maddiyat yönünden çok daha avantajlıdır.
- Fiziksel nedenlerden veya bazı bedensel engeller nedeniyle evlerinden ayrılamayan bireyler için de psikolojik sağlık hizmeti sunulmasını sağlar. Online terapi sayesinde psikoterapi hizmeti olduğundan daha geniş bir kitleye ulaşabilir.
- Pandemi dönemiyle birlikte yaşanan karantina kuralları nedeniyle çoğu insanın çalışma hayatı ve sosyal ortamı, kurdukları ilişkiler değişti veya değişmek zorunda kaldı. Buna COVID-19 virüsüyle ilgili anksiyete ve yeni düzene uyum sağlamakta yaşanan sorunlar eklenince psikolojik rahatsızlıklar konusunda daha hassas ve dezavantajlı bir hale geldik. Böyle bir dönemde online seanslar ile fiziksel sağlığımızı tehlikeye atmadan psikolojik dayanıklılığımızı yükseltebilmek adına psikoterapi hizmetine ulaşmamız kolaylaşmıştır.
Yasal Uyarı !
www.farukcesur.com.tr adresinde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.
Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.